Efemèrides locals 2014

25 anys del Casal Can Butjosa

El Casal Can Bujosa va néixer el 1989, com a centre dinamitzador d'activitats culturals, en una antiga masia de l’Eixample. L’edifici acull una sala de teatre polivalent, un amfiteatre exterior i una ludoteca.
Conjuntament amb el Servei de Joventut, s'ha consolidat el Casal com a centre formatiu i cultural i com a seu social de diferents entitats del municipi, per facilitar l'intercanvi, la relació i la comunicació entre els ciutadans. D'entre les principals activitats del centre, cal destacar els concerts de música (Golden Reggae, De watt a watt, Prou d’hòsties, etc), les celebracions de festes tradicionals (Castanyada), una àmplia oferta de cursos i tallers, sortides, xerrades informatives, concursos i exposicions.

20 anys del Club Atletisme Parets

El Club Atletisme Parets va néixer l’any 1994. Els principals objectius de l’entitat són la promoció i el desenvolupament de l’atletisme a Parets en totes les modalitats (cros, pista, javelina, pes, salt de llargada, marxa, etc). Entre d’altres activitats, el club participa en la lliga comarcal de cros, la lliga de promoció de la FCAT, el campionat de Catalunya en pista coberta i el campionat de Catalunya de relleus, entre d’altres. Pel maig organitza la Cursa Popular, un dels principals esdeveniments esportius de la vila, que registra una participació molt nombrosa.

1.110 anys de la parròquia de Parets

Parets celebra 1.110 anys d’història. La primera vegada que s’utilitza el nom de Parets és al 904 (Vila Parietes), a l’acta de consagració de l’església parroquial de Sant Esteve. El nom actual prové del segle XII, probablement originat per unes parets romanes trobades pels voltants. Com a episodis més significatius de la història paretana, cal esmentar el curt període en què el poble va perdre la jurisdicció reial el 1383, la consideració de “Carrer de Barcelona” el 1386, els incendis de l’església parroquial el 1706 i el 1939, i la segregació de Mollet i Gallecs per esdevenir un municipi propi el 1849. El 2004, la vila va commemorar els 1.100 anys d’història amb l’organització de més d’un centenar d’actes molt diversos, que apostaven pel protagonisme ciutadà i feien aflorar el sentiment d’estimació i de pertinença al poble.

80 anys del Club Futbol Parets

El Club Futbol Parets es va constituir oficialment el 3 d’octubre de 1934, tot i que hi ha constància que el futbol es practicava des de començaments dels anys 20. Inicialment, la denominació fou FC Parets. Acabada la Guerra Civil va passar a dir-se CD Parets i, a finals de 1949, va adoptar el nom definitiu de CF Parets sota la presidència d’Antoni Puig Jové. En el si del club van sorgir valors com l’internacional Josep Seguer -mort a primers d’any-, Pere Vila, Isidre Ripoll, Antoni Font i Pere Mas-Vila, entre d’altres. La temporada 1965-1966, el primer equip va assolir l’ascens a la Segona Regional i aquell mateix any es va classificar per disputar, per primera vegada, la Copa Catalunya. El 2005 va assolir l’ascens a Preferent, encara que actualment juga a la Tercera Catalana.

80 anys de la creació d’ERC a Parets

El 6 de febrer de 1934 es va constituir a Can Rajoler el Centre d’Esquerra Republicana de Catalunya. En aquest local també hi tenia la seu el Sindicat Agrícola i la Unió de Rabassaires. En aquella època, ERC era una força minoritària al consistori, governat per Unió Ciutadana, adscrita a la Lliga Regionalista. En el període de la Segona República, ERC va tenir diferents alcaldes a Parets, alguns dels quals van ser afusellats pel règim franquista després de la Guerra Civil. Entre ells hi havia Antoni Arimon, un dels fundadors d’ERC a Parets. Amb la recuperació de la democràcia, ERC no va tornar a presentar-se a les eleccions municipals de Parets fins al 1995, any en què Josep Domènech va sortir elegit regidor. Actualment, ERC no té representació municipal.

60 anys del Club Handbol Parets

El Club Handbol Parets es va fundar el 26 de desembre de 1954, amb el nom de Club Balonmano Juventud Parets. Entre els principals impulsors de l’entitat hi havia Josep Ribas, Jaume Anfruns i el Dr. Francesc Canal, que van acceptar una proposta del Frente de Juventudes per implantar aquest esport a Parets, amb l’ajuda tècnica del BM Granollers. D’una categoria comarcal inicial, el club va passar a jugar en divisions provincials a partir de 1956. El 1979, coincidint amb el 25è aniversari, l’Handbol Parets es va proclamar campió de la Lliga d’ascens a la Primera Divisió Nacional. El 1985, va haver de renunciar-hi per motius econòmics i des d’aleshores l’equip ha jugat en diferents categories, des de Tercera a Primera Catalana. Actualment, el club té 8 equips, 4 dels quals d’esport base, juntament amb un juvenil, un juvenil femení, un sènior B i un sènior A.

40 anys del Futbol Sala Parets

El Futbol Sala Parets es va fundar el 1974, si bé tres anys abans, un grup d’amics ja practicaven aquest esport, en la variant coneguda aleshores com a "futbito". El 1974 es va constituir oficialment l’entitat, que va començar a organitzar tornejos quadrangulars d’estiu de gran èxit. Dos anys més tard es va fundar la Federació Catalana i el FS Parets va ser un dels primers que s’hi va inscriure. En el seu palmarès cal destacar l’ascens a Primera Divisió Catalana, la temporada 1978-1979, mentre que el 1999 va pujar a la Divisió d’Honor Catalana. Actualment, el club juga a la Territorial Catalana.

25 anys de l’Escola bressol La Cuna

El 10 de setembre de 1989 es va inaugurar l’escola bressol municipal La Cuna, situada al parc la Linera. Les activitats educatives es reprenien en aquest centre després que el 1967 se’n paralitzés el funcionament arran del tancament de l’antiga indústria tèxtil. La instal·lació original s’havia estrenat el 1947 per acollir els fills dels treballadors de la Linera. El 1988 es van cedir els terrenys a l’Ajuntament i l’any següent es va tornar a posar en marxa el servei. La inauguració de les obres de reforma i ampliació de l’escola la van presidir la ministra d’Afers Socials, Matilde Fernández, i l’alcalde de Parets, Rosa Martí.
La Cuna té una capacitat per a un centenar de nens i nens d’entre 0 i 3 anys.

20 anys de Rialles Parets

El 1994, una trentena de famílies van constituir el col·lectiu local vinculat al moviment Rialles Catalunya per poder organitzar una programació alternativa d’activitats culturals i de lleure per als infants. Aquesta programació, que es du a terme al llarg de l’any a Can Rajoler, inclou des de representacions teatrals fins a espectacles de titelles i de dansa. Actualment, són sòcies de Rialles al voltant d’una seixantena de famílies de Parets, que han consolidat aquesta programació estable d’espectacles infantils en català.