Diada Nacional de Catalunya

Diada de Catalunya

Context històric

L’Onze de Setembre és la festa política més important del Principat de Catalunya i per això rep el nom de Diada de Catalunya o, simplement, La Diada. La Diada s’inscriu dins la categoria de celebracions dedicades al record dels màrtirs catalans, amb ofrenes i parlaments que recorden a tots els que han defensat Catalunya i la seva llibertat.

Aquest dia es commemora sobretot la rendició de la ciutat de Barcelona, defensada per milers de catalans, enfront de les tropes borbòniques de Felip V després d’un setge de catorze mesos al segle XVIII. La caiguda de Barcelona fou precedida per la pèrdua d’altres ciutats importants i va significar l’inici d’un període, iniciat l'any 1707 a Almansa, que va provocar la pèrdua de les llibertats col·lectives del poble català.

En l’actual contingència política, es tracta d’una celebració popular d’afirmació col·lectiva i de reivindicació de les llibertats nacionals. En molts pobles la reivindicació es materialitza amb parlaments dels representants dels diferents partits polítics, manifestacions i la visualització i col·locació ritual de senyeres, en les seves múltiples denominacions i formes, tant en balcons i finestres com en tota mena d’indrets elevats.

La Diada a Parets

A Parets, com a la resta de Catalunya, la diada, és un dia festiu i s’hi fan certs actes simbòlics per tan de commemorar dita data de la manera més solemne. És costum que les personalitats, associacions, entitats, etc., del poble facin diferents actes o ofrenes florals a algun lloc emblemàtic del poble. A Parets, hi ha la Plaça dels Països Catalans, on s’hi fa una ofrena floral el mateix dia 11 de setembre, on hi acudeixen les personalitats politiques del poble, com són l’alcalde, els regidors, els caps de les altres associacions politiques, també hi assisteixen els presidents d’entitats esportives, o caps de colla d’altres entitats culturals, etc.

El monument a l`onze de setembre, ubicat a la plaça dels Països Catalans es obra de l’escultor Carles Vives. Es va inaugurar l`onze de setembre de 2004, coincidint amb l’ any del mil centenari de la població. 

Però, la cel·lebració de la diada no s’acaba en aquest punt sinó que es fan altres actes, sovint a la mateixa Plaça dels Països catalans s’hi celebren altres actes relacionats amb la tradició catalana més folklòrica, com en són, per exemple, les sardanes, declarades dansa d’interès nacional.

 També les escoles del municipi celebren amb activitats diverses als seus centres aquesta significativa festa al calendari de tradicions catalanes.