Sant Jordi

Repàs històric

La festa de sant Jordi és el conjunt de celebracions que tenen lloc pels volts del 23 d'abril, dia en què morí decapitat Jordi, un soldat romà esdevingut sant cristià. De la seva vida real se'n saben molt poques coses però la seva llegenda, segons la qual aquest heroi va deslliurar una bella princesa de les urpes d'un terrible drac (un arquetip d'història que ja existia a l'Europa rural precristiana) va arrelar amb força a Catalunya.

La devoció pel sant cavaller s'estengué sobretot perquè apareixia muntat en el seu cavall blanc batallant al costat dels exèrcits catalans en moments difícils. Heroi almogàver i sant protector pels monarques catalans fins al segle XV, el moviment político-cultural de la Renaixença el converteix en patró de Catalunya, juntament amb la Moreneta. Aquest patronatge ha esdevingut, amb la instauració del costum de la rosa i del llibre, la festa patriòtica i cívica de Primavera més celebrada arreu del Principat, com també en certes contrades del País Valencià, Andorra, Illes Balears i alguns pobles de l'Aragó catalanoparlant, on és dia de festa oficial. Avui, la Festa de Sant Jordi -festa nacional en honor al patró, diada del llibre i els llibreters, i festa de l'amor i els enamorats- és una de les festes més populars de Catalunya, i amb un caire més nacionalista o de sentiment català, sobretot pel fet de que Sant Jordi és el patró de Catalunya.

Sant Jordi, Patrò de Catalunya

Molts són els pobles del món que tenen a sant Jordi com a patró: Anglaterra, Portugal, Grècia, Etiòpia, Rússia, Lituània, Geòrgia, etc. El vessant cavalleresc, guerrer i heroic del sant el convertí en un referent ideal pels monarques i els seus exèrcits, que l'invoquen perquè intercedeixi en les batalles. Així, tots els antics regnes de la Corona catalano-aragonesa adopten sant Jordi com a patró ja des de ben antic: el Regne d'Aragó el proclama patró el 1096, el Regne de València el 1343, el de Mallorca el 1407 i el de Catalunya el 1456.

El dia de Sant Jordi, és potser la festivitat catalana amb més importància, si és que en poguéssim fer alguna classificació, ja que la seva magnitud en quan a mobilització de gent i importància social és molt gran. Són moltes les coses que durant el dia de Sant Jordi és fan de forma diferent i especial, ja que tan sols fa falta veure que, per exemple, les programacions de televisió estan enfocades i dirigides única i especialment, i giren al voltant de la festa, ja sigui fent un repàs de la tradició i els costums, de la llegenda, de les fires de llibres, les roses, etc.

Per tan, són innombrables les poblacions catalanes que celebren el dia 23 d'abril amb parades de llibres i roses que munten especialment les llibreries, però també moltes de les organitzacions i col•lectius de tot tipus, pels carrers del barri, poble o ciutat. Totes aquestes parades tenen per objectiu la venda de llibres i roses. La majoria de fires de llibres inclouen llibre en tots els idiomes que es parlen a Catalunya, però n'hi ha que estan especialitzades en el llibre en català, doncs es considera que la jornada de Sant Jordi és un dia de promoció i defensa de la cultura i la llengua catalanes

QUÈ FEM  A PARETS?

A Parets les festes pròpies del patró de Catalunya comencen uns dies abans, amb algunes activitats els dies anteriors, però també s’allarguen algunes dies, passat Sant Jordi. Aquestes activitats tenen molt a veure  a la relació entre Sant Jordi i el seva llegenda de la rosa i el llibre, on, com hem dit anteriorment, és típic que els nois regalin una rosa a aquella noia que estima, i les noies regalen un llibre a aquell noi del qual està enamorada. És per això que la majoria d’activitats que envolten aquestes festes estan destinades al llibre, ja que també, el dia 23 d’Abril està declarat dia Internacional del Llibre per la UNESCO. Aquests activitats solen realitzar-se a la Plaça de la Vila, a les biblioteques del poble,  tant a Can Rajoler coma Can Butjosa:

 

A LA PLAÇA DE LA VILA.

 • A partir de les 10h i durant tot el dia, parades de llibres i flors a càrrec de les llibreries i floristeries de Parets. a càrrec de les llibreries i floristes de Parets. Amb la participació de:  Floristeria Tin-Ram, Impremta paperia Farrés, Llibreria l'Elefant i Llibreria La Guineu. Organització Llibreries i floristeries de Parets i Ajuntament de Parets.
 • De 10 a 20h Exposició i venda de llibres de poetes locals i comarcals
 • De 17 a 20 h, emissió en directe de RAP 107 del programa especial Sant Jordi. Organització RAP 107
 • De 10 a 20.00 h Taller de xapes amb elements de la Diada de Sant Jordi i PhotoCall (ERC)
 • De 15 a 21 h, Carpa amb activitats lúdiques (PSC).

 • De 16.30 a 18.30 h Taller de manualitats per fer un llibre (Ciutadans).

 • De 16.00 a 20.00 h tallers relacionats amb la lectura,... Planta una llavor  (NOPP).

 • De 16.00 a 20.00 h. Sumem Parets amb els valors socials (SUMEM PARETS)
 • A les 18 h, espectacle . Organització Rialles Parets.
 • A les 20 h, cloenda de la festa a càrrec dels Diables Parets. Organització: Diables Parets

.A  la Biblioteca infantil i jovenil Can Butjosa

 • Al matí visites dels alumnes  de cicle infantil de l' Escola Pompeu Fabra per gaudir de les novetats i contes. 

 • Tot el dia, exposició de novetats literàries
 • A la tarda, participació a la marató de lectura de Can Rajoler.
 • Tot el dia, a les escoles de Parets, Sant Jordi a les escoles: Joves voluntaris de Biblioteca Can Butjosa van a les escoles per explicar-hi contes. Organització: Biblioteca infantil i juvenil Can Butjosa.

 Al club Sant Jordi:

 • A partit de les 17h, tarda poètica a càrrec del Niu d'Art Poètic i musical a càrrec de la Coral Club Sant Jordi, recital de guitarra i bandñurria amb Mauri i Manolo Torres, poesia, berenar i repartiment de roses i intercanvi de llibres. Entrada gratuïta, encara que cal treure tiquet al mateix casal. Organització: Club Sant Jordi

Al Casal Ca n’Oms:

 • A la tarda, al Casal d'Avos Ca n'Oms. Obsequis de roses i ball en viu. Organització Casal d'Avis Ca n'Oms.

A l’Asoveen:

 • A la tarda, obsequi de roses. Organització: Equipament municipal Asoveen